Asırlardır pek çok medeniyeti barındırmış olan toprakları ile Mardin, ziyaretçilerine şiirsel bir coğrafyanın kapılarını aralıyor. Arnavut kaldırımlı dar ve kıvrımlı sokaklarında dolaşırken hiç bilmediğim fakat bir o kadar da tanıdık gelen atmosferin içine çekildiğini hissedeceksin.
Mardin’de Konaklama
Mardin Merkez: Yukarı Mezopotamya’nın en eski şehirlerinden biri olan Mardin’de, konaklayabileceğin pek çok alternatif bulunuyor. Şehre ister iş seyahati istersen de turistik bir gezi için yolun düşerse Mardin Otelleri’nde rahatlıkla konaklayabilirsin.
Mardin’de Alışveriş
- Kayseriye Çarşısı: Ulu Cami’nin yer aldığı ikinci caddede alışveriş noktası… Mardin’in mistik havasını soluyabileceğin çarşının yapılış tarihi tam bilinmese de Artuklular Dönemi’nde inşa edildiği biliniyor.
- Revaklı Çarşı: Şehir merkezinde yer alan tarihi çarşılardan biri olan Revaklı Çarşı, kesme taşlardan inşa edilmiş dikkat çekici kemerleri ve doğrama pencereleri ile göz alıyor.
- Mardin Bakırcılar Çarşısı: Bakır ve gümüş işlemeleri ile bilinen Bakırcılar Çarşısı’nda, eserlerini üreten ustaları seyretme fırsatı da bulabilirsin. Bu çarşıdan, etnik kökenli eşya ve takı gibi el işçiliği ile yapılan ürünleri inceleyebilir ve satın alabilirsin.
Mardin Festivalleri
- Uluslararası Sirk Festivali: Artuklu ilçesinde her yıl eylül ayında düzenlenen festival, yüzleri boyalı çocuklar ve palyaçolar ile renkli görüntülere sahne oluyor.
- Uluslararası Kiraz Festivali: Her yıl haziran ayında düzenlenen festival, Yeşilli ilçesinde kiraz üreticilerin katılımıyla birlikte en güzel kiraz seçiliyor.
- Uluslararası Mardin Film Festivali: 2007’den bu yana gelenekselleşen festivaller arasında yer alıyor. Festivalde; kısa, uzun, belgesel ve deneysel film gösterimleri yapılıyor.
- Mardin Bienali: Mardin’in en önemli kültür sanat etkinliklerinden biri olan Mardin Bienali, her yıl mayıs ayında gerçekleşiyor. Her yıl farklı bir tema belirleniyor ve bundan yola çıkarak hazırlanan eserler sergileniyor.
- Harire Şenliği: Ekim ayında Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen şenlikte, üzüm ve undan yapılan harire tatlısı ikram ediliyor.
- Bilali Şenlikleri: Mezopotamya’dan günümüze miras kalan Bilali Şenlikleri, her yıl mayıs ayının ilk haftası Artuklu ilçesinde düzenleniyor. Arpanın sararması ile hasat döneminin başlangıcı kabul edilen şenlik, eğlenceli anlara sahne oluyor.
Mardin Müzeleri
- Mardin Müzesi: Patrikhane olarak inşa edilmiş olan müze, günümüzde antik çağlardan Osmanlı’ya uzanan geniş bir kültür mozaiğine ev sahipliği yapıyor.
- Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi: 2007’de onarım çalışmasına başlanan müze, 2009’da misafirlerini ağırlamaya başlamış. Sabancı Vakfı tarafından yapılmış olan müze, Cumhuriyet Meydanı’nda yer alıyor.
- Mardin Midyat Kent Müzesi: Midyat Belediyesi tarafından açılan müze, bir mağaranın içine kurulmuş ve eski bir han olmasından dolayı da pek ok dükkâna ev sahipliği yapıyor.
Mardin’in Camileri
- Mardin Ulu Camii: Artuklular tarafından inşa edildiği bilinen cami, Mardin’in simgelerinden biri… Avlu, şadırvan ve Sakal-ı Şerif olmak üzere üç bölümden meydana gelen cami, Mardin’in en eski camisi unvanını taşıyor.
Mardin’in Tarihi Güzellikleri
- Zinciriye Medresesi: Mardin’in en yüksek noktalarından birinde konumlanan medrese, ulaşması zor fakat manzarası muhteşem bir yer… Artuklular tarafından yapıldığı bilinen medresenin, konumu itibariyle zamanında rasathane olarak da kullanıldığı biliniyor.
- Kasımiye Medresesi: Mimarlarının aynı olmasından dolayı Zinciriye Medresesi’ne benzeyen Kasımiye Medresesi, dilimli kubbeleriyle görkemli bir görüntüye sahip.
- Deyrulzafaran Manastırı: Manastırın altında 4500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen güneş tapınağı bulunduğu söyleniyor. Manastırın adı ise; inşasında harcına yörede yetiştirilen safran çiçeklerinin eklenmesinden geliyor. Bahar ve yaz aylarında yolu bu manastıra düşerse, terasından seyredeceğin manzaraya hayran olabilirsin.
- Dara Antik Kenti: Yakın zamanda keşfedilmiş olsa da mazisi çok eski zamanlara dayanan antik kentin, Roma’ya başkentlik yaptığı biliniyor.
- Mardin Kalesi: Bir diğer adıyla Kartal Yuvası olan Mardin Kalesi, şehrin sırtını yasladığı bir yer… Sağlamlığını koruduğu zamanlarda altı adet kapısı bulunan kale, şehrin en güzel manzarasına sahip konumuyla dikkat çekiyor.
- Midyat Saat Kulesi: Midyat taşından inşa edilen saat kulesinin uzunluğu 8 metre, genişliği ise 9 metre olarak biliniyor. Saat kulesini ziyaret ettikten sonra çevresindeki Midyat dükkanlarını da gezebilirsin.
Mardin’in Doğal Güzellikleri
- Beyazsu: Midyat-Nusaybin yolundan 25 km uzaklıkta bulunan Beyazsu, Mardin’de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Yemyeşil kavak ve söğüt ağaçlarının güzelliğine hayran olacağın Beyazsu, şehrin içme suyu ihtiyacını da karşılıyor. Mardin’de kendini doğanın kucağına bırakmak istersen buraya kesinlikle uğramalısın.
- Gurs Vadisi: Kızıltepe ilçesine 7 km mesafede bulunan Gurs Vadisi, Mardin’de görülmesi gereken doğal güzellikler arasında bulunuyor. İçerisinde şelale ve pek çok doğal güzelliği barındıran vadi, şehirde tam bir kaçış noktası…
- Turabdin Platosu: Yüzyıllar önce keşişlerin yurt olarak kullandığı Turabdin Platosu, Mardin’e 30 km mesafede yer alıyor olup, kültür gezisi için ideal bir alternatif oluşturuyor.
Mardin’in Mağaraları
- Gümüşova Mağarası: Mazıdağı’na yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan mağaranın Bizans Dönemi’nde kullanıldığı biliniyor. O dönemden kalan temel kalıntılarıyla giriş kapısı üzerinde iki de mühür resmi yer alıyor.
- Deniz Mağarası: İsmini içerisinde bulunan yeraltı gölünden alan mağara, Derik ilçesinde bulunan Hanok’a 8 km mesafede konumlanıyor.
Mardin’in Tarihi
Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer alan Mezopotamya bölgesine, tarih boyunca birçok medeniyetin yerleştiği biliniyor. Bir dağın tepesinde kurulu olan Mardin, Yukarı Mezopotamya’nın en eski şehirlerinden biri…
M.Ö. 4500′den başlayarak klasik anlamda yerleşim gören Mardin; Subari, Sümer, Akad, Babil, Mitaniler, Asur, Pers, Bizans, Araplar, Selçuklu, Artuklu, Osmanlı Dönemi’ne ait pek çok yapıyı da bünyesinde barındırıyor. Bu sebeple de Mardin, önemli bir açık hava müzesi olarak nitelendiriliyor.
Mardin Otel Fiyatları
Misafirlerine pek çok otel seçeneği sunan Mardin’de, özellikle şehir merkezinde bulunan oteller ön plana çıkıyor. Her yaştan kişiye ve her bütçeye hitap eden Mardin otellerinde, hem konforlu bir konaklama deneyimi hem de rahat ulaşımı bir arada bulabilirsin.
Mardin seyahatinde kültürel etkinliklere katılabilir ve doyasıya alışveriş yapma imkanı da bulabilirsin. Mardin seyahati planını yapmadan önce hemen Odamax.com’a gir ve Mardin otelleri arasından sana uygun olanı bul ve odanı kolayca seç! Üstelik ücretsiz iptal imkânı ve otelde ödeme kolaylığı ile…