Nevşehir Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yüz Ölçümü
5.467 km²
Nüfusu
282.337
Telefon Kodu
384
En Sakin Sezon
Haziran-Ocak
En Yoğun Sezon
Şubat-Mayıs
Yüz Ölçümü
5.467 km²
Nüfusu
282.337
Telefon Kodu
384
En Sakin Sezon
Haziran-Ocak
En Yoğun Sezon
Şubat-Mayıs
Testi Kebabı
Çömlek Fasulye
Etli Bamya Çorbası
Nohutlu Yahni
Kayısı Dolması
Düğün Çorbası
Ağpakla
Gendime Çorbası
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan peribacaları, göz kamaştıran manzaraları, kayaların içine oyulmuş konakları ve tarihin izini sürebileceğin pek çok detayı ile Nevşehir, özellikle Kapadokya bölgesinden dolayı her sene yerli yabancı yüzlerce turisti ağırlıyor.
Çömlek Atölyeleri: Halı ve çömlek atölyelerine gidebilir, Kapadokya’da M.Ö. 2000’lere dek uzanan seramik sanatını deneyimleyebilirsin. Dilersen Avanos’taki çömlek yapımı kurslarına da katılabilirsin. Küçük bir miktar çamurun şık kaselere veya testilere dönüştüğünü görmek gerçekten ilgi çekici.
Balon Turu: Nevşehir'e gidip de yapmadan dönmemen gereken en önemli aktivite tabii ki balon turu. Nevşehir’in harika manzarasını balonla görmen için en az bir gün önceden rezervasyon yaptırmalısın. Bölgeye sabahın çok erken saatlerinde gitmek gerekiyor. Eğer hava koşulları uygunsa balonlar 900 metre yüksekliğe kadar çıkıyorlar ve balon gezisi de yaklaşık bir buçuk saat sürüyor.
Off-Road Turları: Kapadokya'da off-road aktivitelerine katılmayı da düşünebilirsin. Bölgedeki birçok acente dört çekişli ciplerle ya da ATV'lerle çıkabileceğin off-road turları düzenliyor.
Doğa Turu: Kayalar içine gizlenmiş evler, vadiler, kanyonlar, gizli geçitler ve çok daha fazlası… Nevşehir, belki de hayatında görebileceğin en keyifli yürüyüş rotalarına sahip. Yarım gün ya da tüm gün olarak seçebileceğin turlarla bu keyifli rotanın tadını çıkarmaya başlamalısın.
Yamaç Paraşütü: Adrenalin tutkunlarına Göreme ve Uçhisar’daki parkurlardan yapılan yamaç paraşütü aktivitesi ile Nevşehir’in nefis manzaralarına tanık olmalarını öneririz.
Türk Gecesi: Nevşehir’de eğlence dendiğinde akla ilk olarak Türk geceleri geliyor. Oryantal dans, folklor gösterileri, fasıl ve leziz yemekler eşliğinde harika bir eğlence programı Nevşehir’de seni bekliyor.
Oniks Taşı: “Nevşehir’den ne alınır?” diye sorarsan, gerçek rengi gri veya siyah olan cam gibi parlak oniks taşlarından almanı tavsiye ederiz. Renklendirilip şekillendirilerek satışa sunulan oldukça estetik bir görünüme sahip oniks taşları ile çeşitli takı ürünleri, mumluk, şamdan, anahtarlık, tespih ya da satranç takımı gibi eşyalar yapılıyor.
El Yapımı Çömlek: Tarihi Hititler’e kadar uzanan çömlekçilik, Nevşehir’de gelenek olarak hala yaşatılıyor. Kızıl toprağın el emeği göz nuruyla şekillendirildiği bu sanat dalının ürünlerini hazır olarak satın alabilir veya kendi yaptığın çömlekleri sevdiklerine hediye edebilirsin.
Halı veya Kilim: Nevşehir’in el dokuması halıları, seyahatin sırasında bolca görebileceğin ürünler arasında bulunuyor. İpek, yün ve pamuklarla dokunan halı ve kilimlerin özellikle yöresel motiflerle işlenenleri, Nevşehir’e özgü en orijinal hediyelerden biri olabilir.
Uçhisar: Gün batımını en güzel şekliyle izleyebileceğin ve tüm bölgenin büyüleyici manzarasına hakim olabileceğin Uçhisar, Kapadokya’nın en yüksek yeri olarak bilinen Uçhisar Kalesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Nevşehir’in merkezine 5 km uzaklıkta olan Uçhisar, Nevşehir’de konaklamak için ilk tercih edilen yerler arasında…
Ürgüp: Geniş avlulu konakları, kayalar üzerine inşa edilmiş taş konakları ve peribacaları ile Nevşehir’in önemli ziyaret noktalarından biri olan Ürgüp, gün içinde ve hava karardıktan sonra restoranları, kafeleri ve barları ile renkli bir yaşam tarzına sahip.
Göreme: Nevşehir’de konaklamak için Göreme’yi tercih edersen, gökyüzünü renklendiren balonları izleyebilir, bu mistik dünyanın tadını doyasıya çıkarabilirsin. Ayrıca Göreme Açık Hava Müzesi’ni gezebilir, Aşıklar Tepesi’ni ziyaret edebilirsin.
Avanos: Diğer bölgelere göre daha az turistik yapıya sahip olan Avanos, sessiz ve sakin bir tatili tercih edenler için ideal. Avanos’ta yerli halkın yaşayış biçimlerine ve geleneklerine yakından şahit olabilirsin.
Nevşehir Kalesi: İnşa edildiği tarih tam olarak bilinmeyen Nevşehir Kalesi’nin 12. yüzyılda Selçuklular’ın Kervan Yolu’nu korumak amacıyla inşa ettirdiği tahmin ediliyor. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde güçlendirilen kale, günümüze sağlam bir şekilde ulaşmış.
Uçhisar Kalesi: Kapadokya’nın en yüksek noktasında yer alan Uçhisar Kalesi, bölgenin büyüleyici manzarasını ayaklarının altına seriyor. Turistlerin eşsiz gün batımı manzarasına şahit olmak için akın ettiği bölge, Nevşehir’e 5 km uzaklıkta yer alıyor. Roma dönemine ait kalıntıları görmek ve aynı zamanda panoramik bir manzaranın tadını çıkarabilmek için Uçhisar Kalesi’ni mutlaka ziyaret etmelisin.
Nevşehir Kaya Kiliseleri: Kayseri üzerinden Nevşehir’e gelen ilk Hıristiyanlar, vadilerde ve kayalıklarda kendilerine manastır ve kiliseler kurarak ortak yaşam alanları oluşturdular. Nevşehir’deki kaya kiliselerinin nadide örneklerini Göreme Açık Hava Müzesi’nde görebilirsin.
Derinkuyu Yer Altı Şehri: Derinkuyu ilçesinde bulunan ve 8 katlı olarak inşa edilen yeraltı şehri, Nevşehir’e 30 km mesafede bulunuyor. Kaymaklı Yeraltı Şehri’nden farklı olarak vaftiz havuzu, kuyusu ve misyonerler okulu yer alıyor.
Kaymaklı Yer Altı Şehri: Kaymaklı Kasabası’nda bulunan yeraltı şehri, Nevşehir’e 20 km mesafede konumlanıyor. Hititler Dönemi’nde yapıldığı tespit edilen şehir 8 katlı olup, ilk katı erken döneme tarihleniyor. İçerisinde su kuyuları, salonlar, odalar ve dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı kapıyı içten kapatan sürgü kapı bulunuyor.
Mazı Yer Altı Şehri: Kaymaklı Yer Altı Şehri’nin 10 km doğusunda bulunan Mazı Yeraltı Şehri, Mazı Köyü’nde yer alıyor. 4 adet girişi olduğu tespit edilen şehirde geniş alanlara yayılan ahırlar, koridorlar ve kilise bulunuyor.
Özkonak Yeraltı Şehri: Özkonak Kasabası’nda bulunan yeraltı şehri, Avanos’a 14 km mesafede yer alıyor. Geniş galerilerin tünellerle bağlandığı bilinen şehir, henüz tam olarak temizlenmedi.
Cappadox Festivali: İsmini Kızılırmak’ın bir kolunun antik isminden alan Cappadox Festivali, dünyanın en iyi festivalleri arasında sayılıyor. Tatilin sırasında eğlence dolu anlar yaşamak istersen müzik, gastronomi, çağdaş sanatlar ve açık hava etkinlikleriyle dolu keyifli bir festival deneyimini kaçırma!
Avanos Festivali: Her sene beş gün boyunca devam eden Avanos Festivali’nin amacı halkın aktivite ihtiyaçlarını karşılayıp sanatsal ürünleri tanıtmak… Art arda olan günler şeklinde değil belirlenen beş tarihin önceden duyurularak gerçekleştirildiği festival, uluslararası bir kapsamda düzenleniyor.
Aksalur Kiraz Bayramı: Ürgüp’ün Aksalur kasabasında düzenlenen Aksalur Kiraz Bayramı’nda, kasabanın iri ve leziz kirazlarının tadına bakabilirsin.
Hacıbektaş Veli’yi Anma Törenleri: Her yıl üç gün boyunca kutlanan festival, ağustos ayında gerçekleştiriliyor. Yörenin kültürünü yansıtması açısından büyük önem taşıyan festivale yoğun ilgi gösteriliyor.
Nevşehir Müzesi: Damat İbrahim Paşa tarafından yapılan külliyenin bir parçası olan Aş Evi ile Sübyan Mektebi’nin Kültür Bakanlığı’nca restore edilmesiyle 1967 yılında ziyarete açılan Nevşehir Müzesi, etnografik ve arkeolojik buluntular sergileniyor. Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Frig, Helenistik, Urartu, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini görebileceğin müzede, bu dönemlere ait çeşitli el işleri, takılar ve objeler mevcut.
Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi: Hacı Bektaş Veli tarafından dergah olarak kurulan külliye, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Bektaşi hoşgörüsünün merkezi konumundaki müzeyi mutlaka ziyaret etmelisin.
Atatürk Evi Müzesi: Sivas Kongresi’nden sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya dönerken bir gece konakladığı ev. 2011’de bakanlık tarafından restore edilerek müze olarak ziyarete açılan Atatürk Evi Müzesi’nde Atatürk’e ait kişisel eşyaları ve pek çok belgeyi görmen mümkün.
Göreme Açık Hava Müzesi: Nevşehir’in mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında Göreme Açık Hava Müzesi yer alıyor. Hıristiyanlık dönemine ait kiliselerin bulunduğu müzede, MS 4. Yüzyıldan 13. yüzyıla kadar manastır hayatı yaşanmış ve hemen hemen tüm kaya bloklarında şapeller, oturma alanları, yemekhaneler bulunuyor.
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi – Bebek Müzesi: Türkiye’de açılan ilk el yapımı bebek müzesi olma özelliği taşıyan müze, 170 yıllık bir konakta hizmet veriyor. Ürgüp’e yaklaşık 10 km mesafede yer alan müzede yaklaşık 3 bin adet el yapımı bebek sergileniyor.
Ortahisar Etnografya Müzesi: 1916 yılında inşa edilen ve uzun bir süre otel olarak hizmet veren Ortahisar Etnografya Müzesi, bölgenin ilk etnografya müzesi olma özelliğini taşıyor. Kapadokya yöresinde yaşayan halkın yaşam biçimlerini, kültürlerini ve tarihini görmeni sağlayan müzede nostalji yaşamaya hazır ol.
Zelve Açık Hava Müzesi: Aktepe’nin dik yamaçlarına kurulu olan Zelve Açık Hava Müzesi, Avanos’a 5 km mesafede bulunuyor. Geniş bir vadiye yayılan bölgede pek çok tarihi yapıyı bir arada göreceksin.
Devrent Vadisi: Gün batımında pembe renge bürünen vadi, Pembe Vadi olarak da biliniyor. Burada peri bacalarını görebilirsin.
Ihlara Vadisi: Melendiz Çayı’nın yıllar boyunca aşındırmasıyla oluşmuş Ihlara Vadisi’nin güzelliğine şahit olmak için 400’e yakın basamak inmen gerekiyor. Su kenarında bulunan banklarda bu eşsiz manzarayı uzun uzun seyredebilirsin.
Güvercinlik Vadisi: Muhteşem bir manzaraya sahip olan Güvercinlik Vadisi, Uçhisar ve Göreme arasında yer alıyor. Dünyanın en güzel yürüyüş parkurlarından birine sahip olan Güvercinlik Vadisi’ni ziyaret ettiğinde bölgedeki kiliseleri gezmeyi ve nazar ağaçlarıyla ünlü tepede harika fotoğraf kareleri yakalamayı unutma.
İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Nevşehir'in tarihi, MÖ 7000’li yıllara kadar uzanıyor. Hitit, Frig, Asur, Pers, Roma, Selçuk ve Osmanlı uygarlıklarına beşiklik eden şehir, bu medeniyetlerin izlerini taşıdığı için Türkiye'nin önde gelen tarih turizmi rotalarından biri. Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen Kapadokya Bölgesi’nin merkezinde yer alan Nevşehir, 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Muşkara ismini almış, 1725’te ise ismi Nevşehir olarak değiştirilmiştir.
Ülkemizin en önemli turizm şehirlerinden biri olan Nevşehir, doğal güzelliklerin büyüleyici manzaralarla harmanlandığı mistik bir yer. Nevşehir’de mağara evlerden butik otellere kadar pek çok konaklama alternatifi bulunuyor. Her bütçeye hitap eden bir konaklama alternatifi bulunan Nevşehir’de sıra dışı güzellikler ve enfes yöresel lezzetler seni bekliyor.
Odamax.com ile 100’lerce otel arasından dilediğini seçerek tatilini bütçeni sarsmadan yapabilir, Nevşehir butik otelleri, Nevşehir cave otelleri gibi pek çok farklı konseptte otel bulabilirsin. Nevşehir seyahatine ister ailenle git istersen de arkadaşlarınla; ama yola çıkmadan önce mutlaka Odamax.com’a gel ve Nevşehir otellerindeki birçok avantajı yakalama şansını kaçırma.